Skip to main content

Održano finale Pupinovog Izazova za 2022.

Autor: 19.12.202228 decembra, 2022Događaji, Press, Pupinov izazov, Vesti

Održano finale Pupinovog Izazova za 2022. godinu. Takmičenje je bilo 17. i 18. decembra, u prostorijama Regionalnog Centra za talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu.

Sa velikim uspehom je održano finale Pupinovog Izazova za sezonu 2022. kao i celokupan ovogodišnji ciklus. Pupinov Izazov čestita svim ovogodišnjim učesnicima, jer su svi oni u nekom smislu pobednici ovog ciklusa.

Finalisti Pupinovog Izazova nakon održanog finala takmičenja

Finalisti Pupinovog Izazova

Ovo projekat je počeo prethodne godine sa međunarodnim panelom i sa finalom takmičenja u martu. Više o samom projektu možete videti ovde.

U ovom ciklusu smo imali veći broj aktivnosti, počevši od avgusta meseca. Uspešno smo realizovali sve dosadašnje aktivnosti  i najavili finale takmičenja. Upoznali smo veći broj đaka i studenata u odnosu na prethodnu sezonu Pupinovog Izazova. U ovogodišnjem ciklusu je učestvovalo tridesetak učenika i desetak srednjih škola.

Održano finale Pupinovog Izazova. Ekipa BANANA iz Gimnazije "Uroš Predić" u toku rada.

Radna atmosfera. Ekipa BANANA iz Gimnazije „Uroš Predić“ Pančevo – Nina Jovančić i Luka Baković

Prava „poslastica“ za kraj godine je upravo finale takmičenja, koje je bilo na kraju ciklusa. Finale je počelo osamnaestoro đaka u sedam ekipa iz pet škola: Matematička gimnazija i Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ iz Beograda, Gimnazija iz Kosovske Mitrovice, Gimnazija „Uroš Predić“ i Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ iz Pančeva.

Održano finale Pupinovog Izazova. Radna atmosfera i u prvom planu matematička ekipa tokom takmičenja.

Ekipa CC1312 iz Matematičke gimnazije Beograd rešava zadatak – Nikola Kovačević, Ignjat Marinković i Daniel Đurčilov

Prvog dana takmičenja smo imali veliku radionicu na kojoj smo prolazili kroz prethodne zadatke koji su se obrađivali u ovom ciklusu. Glavna tema ovog ciklusa je bio Processing u modu za JAVA programski jezik, što je definisano u Propozicijama i sadržaju takmičenja.

Drugog dana, u takmičarskom delu takmičenja je učestvovalo 6 ekipa i ukupno 16 članova ekipa. Posebnost ovog finala je bila i u specifičnosti po nesvakidašnjem načinu ocenjivanja finalista. Timovi su se u finalu takmičili jedni protiv drugih sa ciljem što bržeg i kompletnijeg rešavanja postavljenog zadatka u svakom krugu. Vladala je prava takmičarska atmosfera, a takmičenje je bilo neizvesno i uzbudljivo do samog kraja. Dobili smo pobednika i čak tri drugoplasirana tima, koji su pored diploma i pohvala dobili i novčane nagrade.

Pobednici Pupinovog Izazova za sezonu 2022. su bili učenici Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Beograda.

Prvoplasirana ekipa na održanom finalu Pupinovog Izazova.

Marko Ristić, Despot Maksimović i Uroš Mihailović – ekipa GOLF – ETŠ „Nikola Tesla“ Beograd

Drugoplasirane ekipe su bile ekipe Matematičke gimnazije i ETŠ „Nikola Tesle“ iz Beograda , kao i Gimnazija „Uroš Predić“ iz Pančeva.

Drugoplasirana ekipa u finalu Pupinovog Izazova

Uglješa Kuzmanov, Milica Jovičić i Anđela Babincev – Ekipa Abudžabadabila Aka – Matematička gimnazija Beograd

Drugoplasirana ekipa u finalu Pupinovog Izazova

Gojko Japundža i Kosta Vojvodić – ekipa Vojvođani – Gimnazija „Uroš Predić“ Pančevo

Drugoplasirana ekipa u finalu Pupinovog Izazova.

Vladimir Daljić, Dušan Petrović i. Strahinja Vujović – ekipa CC#2 – ETŠ „Nikola Tesla“ Beograd

Sjajan tim Pupinovog Izazova je predvodio Milan Surla, saradnik i predavač u Centru za talente. On je vodio sve radionice sem radionice u Endavi i uspešno, u saradnji sa svima nama, osmišljavao teme koje su se obrađivale.

„Prosto je neverovatna činjenica da su učesnici finala samo nakon 2 do 3 sata ponudili kompletno programsko rešenje u prvom krugu finala. To je izuzetan uspeh. Možemo biti vrlo zadovoljni zavidnim nivoom znanja i kreativnošću koju su učenici postigli u celokupnom ciklusu.“ izjavio je Milan Surla – predsednik žirija.

Održano finale Pupinovog Izazova. Jedan od dogovora oko načina bodovanja pred finale Pupinovog Izazova

Milan Surla i Marko Stojković u ulozi radioničara i članova žirija

U ovom finalu smo ostvarili odličnu saradnju sa kompanijom Endava koju su predvodili Zoran Labrović, vođa testiranja u Endavi i Marko Stojković senior inženjer za razvoj računarskih programa i član žirija. Odlična radionica u Endavi nam je samo potvrdila ispravno razmišljanje da je neophodno uključenje realne privrede, tj. IT sektora u projekat Pupinov Izazov. Na taj način se podiže sam kvalitet takmičenja. Endava je to i pokazala kroz nesebično angažovanje svog tima i prepoznavanje dobre ideje i korisnosti ovog projekta.

„Mi smo inače sličnu radionicu prethodno organizovali kod nas u kompaniji i tada su se učenici prilično zainteresovali za ovakav tip aplikacija, jer su mogli na licu mesta da vide kako se promene u njihovom softveru direktno reflektuju na promene u hardveru. Na samom takmičenju su nadmašili sva naša očekivanja“, zaključio je Marko Stojković nakon završetka takmičenja.

Podrška projektu od početka i uključenost u njega imamo od strane Instituta Mihajlo Pupin – Računarski sistemi. Njihova pomoć nam je dala neophodnu podršku za početak projekta i uspešnu realizaciju ovogodišnjeg izdanja. Verujemo da je ovo tek početak jedne uspešne saradnje.

Imali smo dobru pažnju medija i jedan sjajan prilog od strane RTS dopisništva iz Pančeva za emisiju Srbija danas, koji je u kratkim crtama odlično približio projekat javnosti.

RTV Pančevo je takođe pripremilo sjajan prilog. Njihov ugao gledanja je dodatno približio ovaj projekat javnosti i omogućio veću vidljivost.

„Druga godina u stvaranju jedne nove perspektive koja se nameće kao nešto važno u današnje vreme. Zadovoljstvo je bilo ugostiti mlade, darovite i motivisane učenice i učenike koji su krenuli tim putem.“ Izjavio je Direktor Centra Dragoljub Cucić, između ostalog, prilikom pozdravne reči pre početka finala.

Jedna od aktivnosti je bila i smotra u Matematičkoj gimnaziji. O takmičenju je podelio svoje razmišljanje i Jovica Milisavljević ispred Matematičke gimnazije: „Saradnja između Matematičke i Cirkuliranja je omogućila učenicima da se kroz više radionica upoznaju sa novim tehnologijama iz IKT oblasti i da učestvuju na takmičenju održanom u Centru za talente u Pančevu. Sama ideja “Pupinovog izazova” otvara nove mogućnosti za uspešnu saradnju između škola, nevladinog sektora, fakulteta i zainteresovanih IKT kompanija. Ovo je dragocena prilika za učenike da se dodatno informišu o IKT industriji i trenutno aktuelnim tehnologijama.“

Žarko Dakić, većnik Grada Pančeva za lokalnu samoupravu i informacione tehnologije, jedan od zaslužnih pojedinaca koji je ličnim zalaganjem i primerom pomogao da se ovaj projekat pokrene, je izjavio sledeće: „Grad Pančevo je takmičenjem ove vrste stigao u društvo gradova najrazvijenih država sveta. Kvalitet takmičenja nas je odveo verovatno u prva tri grada na svetu gde deca srednjoškolskog uzrasta imaju hibridno software/hardware iskustvo sa kompleksnim zadacima koji bi bili problem i za studente mnogih fakulteta.“

Održano finale Pupinovog Izazova. Obraćanje finalistima od strane Žarka Dakića.

Žarko Dakić – većnik Grada Pančeva za lokalnu samoupravu i informacione tehnologije

Zahvalili smo se i Stefanu Đorđeviću na učešću u pokretanju Pupinovog Izazova i dodelili smo mu nagradu „Novi heroj“ od regionalnog Saveza udruženja Cirkuliranje. Ova nagrada mu je dodeljena za njegov izuzetan doprinos u oblasti edukacije i u sferi IKT. Nagrada je ustanovljena 2018. godine i ona se dodeljuje osobama sa vidljivim ličnim ostvarenjima i pozitivnim uticajem na društvo.

Nagradu NOVI HEROJ za izuzetan doprinos u edukaciji i u sferi IKT je dodeljena Stefanu Đorđeviću.

Stefan Đorđević – dobitnik nagrade NOVI HEROJ

Pupinov Izazov, nakon završetka ove sezone je već u planovima za iduću. Nadamo se da ćemo uskoro o tome i obavestiti javnost. Hvala