CIRKULIRANJE 2020

4. - 6. SEPTEMBAR

Festival Cirkuliranje je planiran da se održi od 4. do 6. septembra, na lokacijama koje su na otvorenom prostoru, a ukupno dve su u zatvorenom prostoru, gde će biti ograničen ili kontrolisan broj posetilaca. Sredstva za dezinfekciju će biti prisutna na lokacijama festivala. Preporučuju se i lična sredstva za dezinfekciju i zaštitu. Mole se budući posetioci da se drže na odstojanju: održavajte odstojanje od 1–2 metra između vas i drugih osoba, koja je preporuka od nadležnih organa. Više o preporukama možete videti na Covid19.rs

Verujemo, i nadamo se, da će do tada situacija sa COVID -19, do 4.9.2020., biti pod kontrolom u smislu organizacije festivala CIRKULIRANJE i sigurnosti posetilaca.

A, do tada…ostajmo dobro i zdravo, pre svega.
Vaše CIRKULIRANJE

FESTIVAL CIRKULIRANJE – #korakdalje – cirkuliramo u 5 gradova i 2 države u 2020. godini

CIRKULIRANJE je festival koji promoviše region i gradove Banata i njihova kulturološka obeležja kao sintezu prošlosti i njihove aktuelnosti u sadašnjici.

Slavimo mali jubilej – peti FESTIVAL CIRKULIRANJE je planiran da se održi od 4. do 6.9.2020. u Vršcu.

Festival CIRKULIRANJE, sa svim svojim celinama, je do sada 10 (deset) puta uspešno realizovan u prethodne 4 godine (2016. – 2019. godine). Projekat ima međunarodni karakter pošto je održan i u Temišvaru u Rumuniji i bio gost međunarodnog festivala u Holandiji, a ima goste i učesnike iz inostranstva, što je plan i ove godine.

Povezujemo celokupan region Banata, za sada u 5 gradova: Vršcu, Pančevu, Kikindi, Zrenjaninu i Temišvaru, a sa planom za dalje lokacijsko širenje.

Festival CIRKULIRANJE predstavlja interkulturalni i transdisciplinarni projekat, koji je postavio i postavlja održive pravce razvoja i povezivanja u oblastima kulture, nauke, obrazovanja i turizma. Takođe je ostvarena i vidljiva humanitarna aktivnost.

U prethodnom periodu ostvarena je saradnja sa preko 30 partnera širom Republike Srbije i regiona.  Festival CIRKULIRANJE je u zvaničnom kalendaru festivala Turističke organizacije Vojvodine i partner Ministarstvu omladine i sporta Republike Rumunije.

Projekti od većeg značaja u okviru festivala CIRKULIRANJE su:

„BANAT – EVROPSKA PRESTONICA KULTURE – u susret 2021. godini“ koji se bavi umetničkim stvaralaštvom i promocijom kulture regiona, koji sa više celina (likovnih kolonija, pozorišnih predstava, muzičkih koncerata, umetničkih radionica, edukacije, javnih časova, tribina, konferencija...) postaje mesto okupljanja kreativne misli i predstavlja jedan moderan manifest kulture.

I ove godine očekujemo bogat festivalski program sa navedenim celinama, koje ćemo u narednom periodu detaljnije promovisati.

Novost će biti festival u okviru festivala – ZOFFMANN FEST (Cofman fest) – festival piva. Promocija još jednog nasleđa kulture i tradicije Grada Vršca i regiona, a u perspektivi novi pokretač dešavanja u privredi i kulturi.

Gradovi u našoj neposrednoj blizini – Temišvar i Novi Sad će biti evropske prestonice kulture u 2021. godini, tako da celokupan festival CIRKULIRANJE predstavlja mehanizam koji bi u saradnji sa organizacijama uključenim u ove projekte ostvario i postavio trajne vrednosti u regionu. Očekujemo da festival bude prisutan i aktivni partner ovim gradovima u idućoj godini.

Festival CIRKULIRANJE sa postavljenim ciljevima ima za cilj da postane jedan od strateških festivala promotera kulture grada Vršca i regiona.

Organizator festivala je Savez Udruženja CIRKULIRANJE, sa sedištem u Vršcu, čiji su osnivači udruženja građana i pojedinci, koji su već ostvarili vidljive projekte i pozitivan uticaj u  sredini u kojoj žive. Organizacija okuplja profesionalce i amatere, a pre svega entuzijaste koji za cilj imaju stvaranje trajnih vrednosti, upravo poput festivala CIRKULIRANJE.

Program

NAPOMENA: ovo je preliminarni predlog program festivala CIRKULIRNJE, koji je podložan promenama

04.09.2020. / prvi dan festivala

OTVARANJA FESTIVALA  x4

 TRG SVETOG TEODORA VRŠAČKOG

#1 – ZOFFMANN FEST
FESTIVAL ZANATSKOG PIVA  – 16:00

BIBLIOTEKA GRADA VRŠCA

#2 – FOTO KOLONIJA & IZLOŽBA
18:00   

MUZEJ GRADA VRŠCA

#3 – TAJNE VRŠAČKOG MUZEJA
JAVNI ČAS – 19:00

DOM VOJSKE 

#4 – BANAT-EVROPSKA PRESTONICA KULTURE
IZLOŽBE – 21:00

Partneri: Grad Vršac, Ministarstvo za omladinu i sport Republike Rumunije, Udruženje malih nezavisnih pivara Srbije, Turistička organizacija Grada Vršca, Kulturni centar Vršac, Regionalni centar za talente MIHAJLO PUPIN, Pančevo, MŠ „Josif Marinković“ Vršac, Gradski Muzej Vršac, Muzej Grada Beograda, Foto klub Vršac, Muzički centar “Zvončići”

Muzičko veče – gradski lokali  

FONTANA, KOLIBA, KLUB IZAZOV
18:00 – 01:00

Interaktivni pristup konzumiranju umetnosti

HUMANITARNI KAMP – gradski lokali – AKCIJA TRAJE SVE VREME FESTIVALA

Prikupljanje sredstava za osposobljavanje „Planinarskog doma“ za specijalizovane kampove, za decu sa dečjeg odeljenja Na institutu onkologije i radiologije u Beogradu

PARTNERI: „Uvek sa decom“, PSD „Vršačka kula“, Savez udruženja „Cirkuliranje“

05.09.2020. / drugi dan festivala

BAŠTA DOMA VOJSKE

Radionica za najmlađe
10:00-11:30

GRADSKI PARK

„KONCERT U PODNE“ – MŠ „JOSIF MARINKOVIĆ“ VRŠAC
12:00 – 13:00

BREG/VRŠAČKA KULA

Klub ekstremnih sportova Izazov

  • Slobodno penjanje (Free climbing)
  • Skyrunner radionica – cipele za skakanje
  • Slacklining radionica – hodanje po konopcu

10:00 – 20:00

TRG SVETOG TEODORA VRŠAČKOG
ZOFFMANN FEST festival zanatskog piva
16:00 – 24:00

MUZIČKI PAVILJON NA TRGU SVETOG TEODORA VRŠAČKOG
Muzički centar “Zvončići” – koncert
18:00 – 19:00

BAŠTA DOMA VOJSKE
Poetsko veče – promocija knjige autora Stefana Kirilova i rok svirka
20:00 – 22:00

Muzičko veče – gradski lokali
FONTANA, KOLIBA, KLUB IZAZOV

Interaktivni pristup konzumiranju umetnosti

06.09.2020. / treći dan festivala

BREG/VRŠAČKA KULA

Klub ekstremnih sportova Izazov

  • Slobodno penjanje (Free climbing)
  • Skyrunner radionica – cipele za skakanje
  • Slacklining radionica – hodanje po konopcu

10:00 – 20:00

BAŠTA DOMA VOJSKE
ZATVARANJE FESTIVALA
19:30 – 20:30