Skip to main content

Predfinalna radionica Pupinovog Izazova u Endavi

Autor: 29.11.202215 decembra, 2022Događaji, Press, Pupinov izazov, Vesti

Predfinalna radionica Pupinovog Izazova u kompaniji Endava je bila prethodnog vikenda 26.11.2022. na Novom Beogradu.

Ovo je jedna od dve planirane predfinalne radionice. Iduća je planirana 10.12.2022. u Sinhro Hub-u u Pančevu.

Učesnici radionice

Domaćin ove radionice ispred kompanije Endava su nam bili Zoran Labrović i Marko Stojković sa svojim timom.

Zoran Labrović savetuje učesnike

Bilo je veliko zadovoljstvo videti profesionalce na delu u jednoj radionici koja iziskuje ozbiljne pripreme, a za koju su oni odvojili svoje slobodno vreme uz nesebično samoodricanje.

Marko Stojković pokazuje

Takođe, imali su savremen pristup radu i dobar pedagoški pristup đacima. Odlična komunikacija Pupinovog Izazova sa Endava članovima je rezultiralo jednom savremenom i pažnje vrednom radionicom.

Ova radionica je imala sve odlike jednog hakatona izuzev završnog dela, što je i bio cilj. Učestvovalo je 20 đaka uživo, a deo i onlajn, na ovoj, reklo bi se, vrhunskoj radionici. Osmesi svih učesnika tokom i na kraju radionice govore sve.

Dobro raspoloženje učesnika tokom cele radionice

Učestvovali su đaci 6 škola: Matematičke gimnazije, gimnazije iz Pančeva i Kosovske Mitrovice, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Beograda i Pančeva – koji su bili prisutni uživo; kao i đaci kraljevačke gimnazije koju su deo radionice pratili onlajn.

Početak rada po timovima

Radionica „Uvod u processing“ je odlično koncipirana. Svi učesnici su bili aktivni, obnovili svoje znanje i usvojili neka nova u jednoj odličnoj atmosferi. Na svim radionicama, kao i na ovoj se radio Processing u modu za Javu. Celokupan ciklus nosi naziv „Uvod u Processing“. Za finale imamo i dodatak u vidu Processing-a za Android i Raspberry Pi, uz korišćenje drugih uređaja i dodataka. Radionica se sastojala iz dva dela. Prvi je bio uvod u processing sa praktičnim primerima i uvod u DMX i protokole za kontrolu svetla. Drugi deo je  radionice je bio namenjen za rad u timovima po zadacima. Više o propozicijama ovde.

Finale radionice

Predmetni profesori i saradnici Regionalnog centra za talente iz Pančeva su takođe bili uključeni. Jako je bitno učešće profesora, koji su pružili puno podršku svojim đacima. Takođe, radionica je iskorišćena kao prilika za savetovanje i uvid u metodologiju rada koja se stvara za Pupinov Izazov. Sva ova iskustva su dragocena u daljem radu sa đacima iz razloga odlične dopune plana rada u dodatnoj vannastavnoj aktivnosti, kao što su sekcije iz primenjene fizike i elektronike, priprema za takmičenje i edukacija u Centru za talente i slično.

Bilo je dobrog druženja tokom same radionice a i u predahu uz društvene igre.  Verujemo da ćemo videti ove učesnike i na finalu Pupinovog Izazova, gde nas očekuje nadogradnja urađenog, kao i još jedno dobro takmičenje i druženje, a i po neke nagrade verujemo.

Druženje učesnika

Radionice koje su bile i koje su planirane predstavljaju intenzivan celokupan kurs organizovan u vidu radionica sa mentorskim i samostalnim radom. Tim Pupinovog Izazova planira da pored finala planiranog za 17. i 18. decembar organizuje još jedan jedinstven događaj u martu mesecu iduće godine. Više o finalu i aktivnostima ovde. Za taj događaj bi trebalo da imamo veći akcenat na praktičnom radu u fizici i elektronici sa odgovarajućim radionicama koje bi to pratile. Početak ovih dešavanja je bio ovde i ovde. Na taj način se, u skladu sa postavljenim ciljevima, podiže nivo, obim i kvalitet projekta Pupinov Izazov.

Vidimo se u Pančevu na predfinalnoj radionici i Finalu Pupinovog Izazova!