Skip to main content

Opšte propozicije i sadržaj takmičenjaPupinov Izazov

Ko sve učestvuje i šta treba da zna

Dobrodošli u Digitalni Izazov

Digitalni Izazov predstavlja prvi ciklus aktivnosti i takmičenje u okviru inicijative i takmičenja Pupinov Izazov.

Pred vama su jedna radionica koja će se održati 13. maja u prostorijama Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu i takmičenje/finale Digitalnog Izazova u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

Šta treba da znate

 • U ovom ciklusu Pupinovog Izazova učestvuju srednjoškolci iz gimnazija i stručnih škola.
 • Učestvuje se timski i svaki tim ima maksimalno do tri člana. Prijavu sebe i svog tima možete uraditi ovde.
 • Radionica 13. maja predstavlja pripreme učesnika za finale takmičenja. Na njoj će biti obrađene sve teme koje Vas očekuju. Dobićete sve neophodne instrukcije i bićete spremni za finale 27. maja.
 • Nakon radionice u Centru za talente, imaćemo i dodatne materijale koji će Vam u mnogome pomoći da Vam takmičenje bude lako, zanimljivo i uzbudljivo.
 • Sistem ocenjivanja koji primenjujemo je interaktivan i koncipiran tako da je do samog kraja takmičenja neizvesno ko će biti pobednik.

Važno: Stručni tim će shodno znanju učesnika prilagoditi rad u ovom ciklusu, ali je izvestan nivo predznanja potreban za učešće za ovaj ciklus. Na raspolaganju za sva pitanja vezana za takmičenje stoji stručni tim, a pitanja možete uputiti na digitalniizazov@cirkuliranje.com

Šta radimo i šta treba da znamo

Koristićete znanja iz fizike, elektronike i programiranja u rešavanju zadatih problema. Ne brinite, to sve već verovatno znate, a mi ćemo Vas svakako podsetiti pre i u toku planiranih aktivnosti.

Korisni linkovi potrebni za ovaj ciklus:

 

Za uspešnu realizaciju projekta timovi će morati da reše jednostavne teorijske zadatke povezane sa merenjima vrednosti nekih fizičkih veličina, dizajniraju i provere kroz simulaciju rad elektronskog uređaja zasnovanog na Arduino platformi, realizuju realni projekat uz pomoć Arduina i na kraju kreiraju aplikaciju za prikaz rezultata poslatih računaru sa Arduina.

Dozvoljeno je koristiti bilo koji softverski alat, naša preporuka je mBlock (alat zasnovan na Scratch-u kojim je moguće programirati Arduino) ili Arduino IDE za rad sa Arduinom i Processing za vizuelno predstavljanje podataka. Za simulaciju elektronskih kola moguće je koristiti Tinkercad ili sličan javno dostupan alat poput Wokwi.

Još korisnih stvari i linkova

Koristićemo i Processing u modu za Javu. Ostala znanja iz informatike kao što je poznavanje programskog jezika C, elektronike i slična, stečena u školi i van nje su dobrodošla.

Nije obavezno  predznanje i iskustvo u radu sa Arduino uređajima pošto će se učesnici upoznati sa njima na radionicama. Međutim, potrebno je saznati osnovne informacije o Arduino uređajima pomoću video lekcija na kraju teksta, ukoliko već ne posedujete neko predznanje.

Processing je jednostavan alat (sketchbook) i jezik za učenje programiranja baziranog na programskom jeziku Java, Python ili JavaScript. Omogućuje učeniku da veoma brzo krene u izradu programa iz modernih i kreativnih oblasti poput: simulacije kretanja čestica, 3D i 2D grafika, animacije, fraktali, igrice i druge.

KORISNI LINKOVI

PROCESSING

https://processing.org/
https://www.toptal.com/game/ultimate-guide-to-processing-the-fundamentals

 1. Array 2D https://processing.org/examples/array2d.html
 2. Hue https://processing.org/examples/hue.html
 3. Datatype Conversation https://processing.org/examples/datatypeconversion.html
 4. Transformacije – Arm https://processing.org/examples/arm.html
 5. Kretanje – Bounce https://processing.org/examples/bounce.html
 6. Objekti – Inheritance http://learningprocessing.com/examples/chp22/example-22-01-inheritance#

ARDUINO

Pupinov Izazov