Skip to main content

Pupinov Izazov finale novog ciklusa 17. i 18.12.2022.

Autor: 06.11.2022decembar 15th, 2022Press, Pupinov izazov, Vesti

Finale novog ciklusa Pupinovog Izazova je zakazano za decembar mesec, 17. i 18. u prostorijama Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“. Očekuje nas i jedna smotra kao i više radionica.

Novu sezonu Pupinovog Izazova smo započeli još u septembru mesecu, o čemu možete više pročitati ovde. Proširili smo svoje aktivnosti, kao i broj škola i partnera sa kojima sarađujemo u ovom projektu. U ovoj sezoni je akcenat stavljen na Processing koji će biti zastupljen u svim radionicama, kao i u samom finalu.

Finale će, kao i prethodni put, trajati dva dana, a za sve potencijalne učesnike je otvoren poziv i mogu se prijaviti ovde.

Prethodno održana radionica u Centru

Raspored aktivnosti u okviru Pupinovog Izazova je sledeći:

18.11.2022. Smotra učeničkih radova iz primenjene fizike i elektronike

19.11.2022. Radionica

Lokacija: Matematička Gimnazija, Beograd

26.11.2022. Radionica

Lokacija: Kompanija Endava, Novi Beograd

10.12.2022. Radionica

Lokacija: Sinhro Hub, Pančevo

17. i 18.12.2022. FINALE PUPINOVOG IZAZOVA

Lokacija: Centar za talente, Pančevo

O radionicama i finalu

Pripremljene su odlične radionice i proširio se obim saradnje sa partnerima projekta poput kompanije Endava i Matematičke Gimnazije.

Očekuje nas jubilarna peta Smotra učeničkih radova iz primenjene fizike i elektronike u Matematičkoj Gimnaziji, u organizaciji Gimnazije, a u saradnji sa Školskom upravom Grada Beograda. Ova aktivnost je vrlo značajna, jer će predstaviti radove sekcija iz srednjih škola sa teritorije Grada Beograda koje će biti pozvane, kao i gostiju iz škola sa predanim radom iz ove tematike iz drugih gradova Republike Srbije. Prethodno izdanje smotre možete videti ovde. Više o samoj sekciji u Matematičkoj Gimnaziji možete pročitati ovde i pogledati ovde.

Kompanija Endava je pripremila jednu radionicu na kojoj će učesnici imati priliku da se upoznaju sa upotrebom Arduino setova, Raspbbery Pi uređaja i raznih senzora u zadacima kroz koje će voditi stručnjaci ove renomirane svetske kompanije. Ovo je sjajna prilika u kojoj učesnici imaju priliku da vide iz prve ruke kako izgleda jedna čuvena IT kompanija i šta je to što ih možda čeka kao buduće zanimanje.

Partner projekta – Sinhro Hub iz Pančeva otvara svoja vrata za predtakmičenje Pupinovog Izazova. Poslednja provera pred finale će se održati u Sinhro Hub-u, gde će ujedno i ekipe koje nisu imale prilike da prisustvuju prethodnim radionicama dođu na ovu.

Propozicije

Za vreme takmičarskog dela će paralelno biti i radionica, na kojoj ćemo, kao i u prethodnom izdanju imati pokazni rad sa Arduino setovima i Processing radionicu. Ovo važi za sve ekipe koje žele da nauče, a odluče da se oprobaju sledeći put u takmičarskom delu Pupinovog Izazova. Predviđeno je da ekipe broje 2 člana.

Za učesnike je potrebno pre svega znanje programskog jezika JAVA, ali se mogu odlično snaći i sa znanjem programskog jezika C i C#, kao i ostalim znanjima koje su stekli u školi, kao i individualno. U svakom slučaju, stručni tim će i učesnike bez prethodnog dovoljnog predznanja za ovaj ciklus rado uputiti i pripremiti za rad. Kako bi ste rezervisali mesto za svoju ekipu popunite prijavu ovde.

Aktivnosti u prethodnom periodu

Imali smo aktivan period međunarodne saradnje i saradnje sa fakultetima, što možete videti ovde, tako da očekujemo dalji napredak saradnje sa fakultetima.

U brojnim predstavljanjima ovog takmičenja u školama govorili smo i govorimo da za ovo takmičenje stvarno vredi parola Važno je učestvovati. Razlog je u tome što učesnici imaju priliku da unaprede svoje znanje u celokupnom procesu Pupinovog Izazova. Sistem je osmišljen da bude dopuna trenutnog školskog kurikuluma i predstavi praktične mogućnosti upotrebe stečenog znanja.

Poseta Gimnaziji „Uroš Predić“ Pančevo

Bili smo vredni i to je rezultiralo velikim interesovanjem đaka za rad u Centru za talente i pojavljivanju na aktivnostima Pupinovog Izazova. Prijavu i informacije vezanu za pripreme za takmičenje iz informatike i nastavu u Centru možete videti ovde.

Poruka organizatora

„Nadam se da ćemo imati kapaciteta da primimo sve zainteresovane. Za neke radionice će biti i relativno ograničen broj mesta, ali verujemo da ćemo uspeti da izađemo u susret svim zainteresovanima. Verujemo u projekat koji smo započeli i nadamo se da ćemo ostvariti ambiciozne ciljeve koje smo postavili i nastaviti sa dobrim radom.“ – izjavio je Vladislav Petković – Koordinator Pupinovog Izazova.