Skip to main content

Uspešan start novog ciklusa Pupinovog Izazova

Autor: 13.09.202215 decembra, 2022Događaji, Press, Pupinov izazov, Vesti

Uspešan start novog ciklusa Pupinovog Izazova sa radionicom Uvod u Processing, proteklog vikenda 10. i 11. septembra. Mesto održavanja je bilo u prostorijama Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu (Centar).

Učestvovali su učenici tri srednje škole: gimnazije „Uroš Predić“ i ETŠ „Nikola Tesla“ iz Pančeva i gimnazije „Borislav Petrov Braca“ iz Vršca. Radionicu je vodio g. Surla Milan – saradnik Centra. Radilo se tokom dva dana vikenda u jednoj dobroj atmosferi u Centru.  Verujemo, da su se učesnici osećali kao „kod kuće“.

Radionici su prisustvovali i predmetni profesori, koji su i učestvovali u radu, dajući korisne sugestije i savete, i bili tu da daju podršku učenicima i na ovaj način doprinesu kvalitetu. Vreme smo iskoristili da prodiskutujemo o nastavnom planu i programu i uskladimo aktivnosti, tako da učenici lakše usvoje nova znanja i daju svrhu postojećim.

Voditelj radionice – Milan Surla

Učesnici Pupinovog Izazova su imali priliku da se upoznaju i sa radom sekcije za robotiku u Centru.

Ovo je početak novog ciklusa Pupinovog Izazova sa radionicom, metodološki prilagođenoj da isprati školski ciklus i nastavni plan i program, na taj način da mu bude dopuna, i ima i funkciju vannastavnih aktivnosti poput sekcija za elektroniku, programiranje, robotiku i sličnih.

Sklopili smo Sporazume o saradnji sa brojnim partnerima poput srednjih škola, fakulteta, kompanijama i drugim. Ovo je tek početak, i verujemo da smo uradili pravu stvar i da smo na pravom putu ostvarivanja postavljenih ciljeva rada. Više o ciljevima ovde.

Očekujemo radionice i kod drugih partnera projekta koje planiramo u narednom periodu, u drugoj polovini oktobra. Javnost će biti blagovremeno obaveštena. Naredne aktivnosti  planiramo da realizujemo u saradnji sa partnerima projekta: Matematičkom gimnazijom, Fakultetom organizacionih nauka iz Beograda i kompanijom Endava.

Na sledećem radnom danu radionice, planiranom za 17. septembar, očekujemo da nam se priključi još učesnika koji su izrazili zainteresovanost za učešće. Prijava za takmičenje se može uraditi ovde. Sa sistemom rada koji planiramo da uspostavimo, biće jednostavno za nove učesnike da se uključe u proces rada. Ovaj sistem omogućava zajedničku platformu za kolaboraciju i učenje svih učesnika Pupinovog Izazova.

Samo finale, odnosno takmičenje Pupinov Izazov je planirano da se održi sredinom decembra meseca.