Skip to main content

VIDEO PREMIJERA: Tajne Vršačkog muzeja – Vinča i vinčanci

Autor: 08.10.2020oktobar 13th, 2020Video

Za sve koji su bili prisutni i one koji nisu imali prilike da vide uživo ovaj javni čas koji se održao 2. oktobra imaće prilike da ga premijerno, a i ponovo vide, na Cirkuliranje YouTube kanalu u petak, 09. oktobra od 19h.

Javni čas je realizovao tročlani tim: Domaćin i moderator – Vladislav Petković – osnivač festivala Cirkuliranje. Domaćin ispred Gradskog muzeja Vršac ekspert i vrsni arheolog Mr Ivana Pantović. Domaćin ispred Muzeja Grada Beograda i legenda srpske arheologije, kustos Dragan Janković koji Vinču poznaje kao sopstveni džep, učenik čuvenog Dragoslava Srejovića koji je otkrio Lepenski Vir.

Razgovarali smo o stvaranju vinčanske kulture i o tome ko su i kakvi misteriozni vinčanci. O njihovom nestanku sa svetske pozornice. O tome kako su oni zapravo bili genijalci koji su ostvarili prvu industrijsku revoluciju i počeli sa obradom bakra. O drugim velikim lokalitetima te kulture, poput Potpornja i uloge slavnog Feliksa Milekera u očuvanju osatataka ove kulture.

Na sva ta i na mnoga druga pitanja smo razgovarali i pokušali da damo odgovor na on-line predavanju u organizaciji SU CIRKULIRANJE, Gradskog muzeja Vršac i Muzeja grada Beograda.

YouTube Premijera je prva faza sadržaja vezana za Vinču i vinčance – u narednom periodu biće predstavljen set članaka o Vinčanskoj kulturi kao specijalan projekat festivala Cirkuliranje.