Skip to main content

Uspešno realizovano peto izdanje festivala „Cirkuliranje“

Autor: 14.09.202013 oktobra, 2020Vesti

Proslavili smo mali jubilej – peti Festival CIRKULIRANjE, koji je održan od 11. do 13.9.2020. u Vršcu, uprkos epidemiološkoj situaciji i u skraćenom izdanju, poštujući sve mere zaštite.

Dobro je da se malo podsetimo istorijata i istaknemo da je ovo, do sada, 11 izdanje Festivala CIRKULIRANjE. Festival je uspešno realizovan u prethodne 4 godine (2016. – 2019. godine) i ima međunarodni karakter.

Savez udruženja Cirkuliranje, putem festivala CIRKULIRANJE, za cilj je postavio povezivanje celokupnog regiona Banata, i to za sada u 5 gradova: Vršcu, Pančevu, Kikindi, Zrenjaninu i Temišvaru, a sa planom za dalje lokacijsko širenje.

Festival CIRKULIRANjE je kreiran kao interkulturalni i transdisciplinarni projekat, koji je postavio i postavlja održive pravce razvoja i povezivanja u oblastima kulture, nauke, obrazovanja i turizma. Takođe je ostvarena i vidljiva humanitarna aktivnost. CIRKULIRANjE je festival koji promoviše region i gradove Banata i njihova kulturološka obeležja kao sintezu prošlosti i njihove aktuelnosti u sadašnjici.

U prethodnom periodu je ostvarena saradnja sa preko 30 partnera širom Republike Srbije i regiona.  Festival CIRKULIRANJE je u zvaničnom kalendaru festivala Turističke organizacije Vojvodine i partner Ministarstvu omladine i sporta Republike Rumunije.

Jedan od projekti od većeg značaja u okviru festivala CIRKULIRANjE je „BANAT – EVROPSKI CENTAR KULTURE“. Projekat se bavi umetničkim stvaralaštvom i promocijom kulture regiona, koji sa više celina (likovnih kolonija, pozorišnih predstava, muzičkih koncerata, umetničkih radionica, edukacije, javnih časova, tribina, konferencija…) postaje mesto okupljanja kreativne misli i predstavlja jedan moderan manifest kulture.

Ove godine smo u okviru izložbi promovisali nove umetnike – Sanju Brezičanin i mladu  Ivana Valtl iz Školice-ateljea Morariu.

Novina u ovoj godini je i FOTO KOLONIJA – „Moj kraj, mojom kamerom“ u saradnji sa Fabrikom Fotografa iz Beograda. Ova foto kolonija je i deo međunarodnog istoimenog konkursa. U radu ove kolonije je učestvovalo 20tak fotografa.

Muzička škola „Josif Marinković“ je održala odličan koncert i otvaranje sezone u zgradi Konkordija, Gradskog muzeja Vršac.

Imali smo i poetsko veče na letnjoj sceni Doma Vojske, gde smo slušali dobar rock&roll i rokesrski pristup životu od strane Stefana Kirilova.

Dobra svirka koja je, čini se, bila preko potrebna je održana od benda „Kamene face“ u klubu Izazov na vršačkom bregu.  Sportske aktivnosti su standardno bile zastupljene u organizaciji Kluba Izazov.

Jedna od planiranih novina- početak ciklusa javnih časova pod nazivom KRUGOVI VREMENA, i planirani javni čas – TAJNE VRŠAČKOG MUZEJA je pomeren za 2.10.2020.

Cirkuliranje se ovom prilikom zahvaljuje Gradu Vršcu, Fabrici Fotografa i Aleksandri Popović iz Beograda, Muzičkoj školi ”Josif Marinković”, Gradskom Muzeju Vršac, Gradskoj biblioteci Vršac, Muzeju grada Beograda, Televiziji Banat, RCT “Mihajlo Pupin”, Kulturnom centru Vršac, Tamaš Fodoru, Turističkoj organizaciji Grada Vršca, Muzičkom centru “Zvončići”, bendu Kamene Face, Vinariji Pavlović, Stefanu Kirilovu, Sanji Brezičanin, Ivani Waltl, Školici-ateljeu Morariu, Klubu Izazov, Klubu Koliba, Danijeli i Dominiki Morariu, fotografu Ognjenu Draganiću i standardnoj ekipi entuzijasta na realizaciji još jednog Festivala CIRKULIRANJE.

Festival CIRKULIRANjE sa postavljenim ciljevima ima za cilj da postane jedan od strateških festivala promotera kulture grada Vršca i regiona.

Fotografije možete pogledati ovde.