Skip to main content

Uspešno održano treće finale Pupinovog Izazova!

Autor: 05.02.2024mart 1st, 2024Događaji, Press, Pupinov izazov

Uspešno održano treće finale Pupinovog Izazova! Finale je održano 3.2.2024. u prostorijama Matematičke gimnazije u Beogradu.

Takmičenje je postalo međunarodno!

Sa velikim uspehom je održano treće finale Pupinovog Izazova sa čak 23 tima iz 9 škola. Ovo takmičenje sada nosi međunarodni pečat! Sa ponosom možemo reći da smo postali međunarodno takmičenje sa 9 timova iz Rumunije. Bilo je 8 timova iz srednje škole „Grigore Moisil“ iz Temišvara,

Uspešno održano treće finale Pupinovog Izazova!

Učenici „Grigore Moisil“ gimnazije iz Temisvara sa svojim profesorkama – Ivașcu-Ilici Silca i Lavinia Mirianici

i jedan tim su bili učesnici iz CoderDojo Timisoara međunarodnog projekta, okupili su se da pokažu svoja znanja i veštine.

Uspešno održano treće finale Pupinovog Izazova!

CoderDojo tim sa Ticiu Radu-om i domaćinom Vladislavom Petkovićem

Iz Srbije, je bilo učesnika iz 7 škola. Imali smo učesnike iz Matematičke gimnazije, ETŠ „Nikola Tesla“ iz Beograda i Pančeva, 6. Beogradske gimnazije, polaznike Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva (učenike Računarske gimnazije iz BegradaMašinske škole iz Pančeva)i Prve Beogradske gimnazije. Bilo je preko 40 učesnika koji su se takmičili u finalu i rešavali izazove koji su postavljeni pred njih.

Do finala smo došli kroz niz radionica i jednim uvodnim ciklusom – Digitalnim Izazovom u proleće 2023. Uključeno je bilo preko 10 škola iz Srbije i Rumunije i preko 80 učesnika. Više o svemu tome se može videti u prilogu za K1 televiziju.

Sve o finalu i nekim pojedinostima projekta se može pogledati iz prethodne najave.

Uvod u finale

U svečanoj Sali Matematičke gimnazije su se obratili i otvorili takmičenje Direktorka Mirjana Katić ispred Matematičke gimnazije, Vladislav Petković koordinator projekta Pupinov Izazov i Jovica Milisavljević stručni saradnik projekta i nastavnik u Matematičkoj gimnaziji.

Uspešno održano treće finale Pupinovog Izazova!

Svečano otvaranje. Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić, Vladislav Petković koordinator projekta, Jovica Milisavljević nastavnik i ekspert

Nakon svečanog otvaranja održan je međunarodni stručni skup o digitalizaciji obrazovanja pod nazivom „Iskustva, projekti i tehnološka dostignuća u digitalizaciji formalnog i neformalnog obrazovanja“.

Jovica Milisavljević, ekspert u formalnom i neformalnom obrazovanju nam je preneo iskustva u radu sa nadarenim učenicima, uspešnim učešćima u brojnim prestižnim takmičenjima i radu sekcije.

Radu Ticiu (levo) je podelio sa publikom svoje bogato iskustvo u IKT sektoru kroz brojne realizovane projekte

Zatim nam je svoja iskustva preneo Radu Ticiu, ekspert neformalnog obrazovanja u oblasti STEAM, osnivač i koordinator CoderDojo Timisoara, projekat koji je protekle godine proslavio 11 godina postojanja.

Tim iza finala Pupinovog Izazova

Na kraju ovog skupa nam se obratio Dušan Dakić, prvi pobednik Pupinovog Izazova i stručni saradnik magazina Mehatronika i predstavio publici značaj uvida u najnovije tehnološke inovacije u IKT svetu za unapređenje obrazovanja.

Dušan Dakić (u sredini) sa velikim entuzijazom iznosi svoju stručnu ekspertizu u najnovijim IKT dostignućima

Novi standardi

Žiri je imao težak zadatak, ali nova metodologija ocenjivanja, koja je pored tačnosti rešenja uključivala brzinu i kvalitet, pokazala se uspešnom. Junior mentori su bili stručni, a iskusni mentori i članovi žirija su doprineli dinamici takmičenja.

Milan Surla sastavni deo Pupinovog Izazova rešava očekivane i neočekivane izazove za organizaciju

Više o neposrednoj najavi pred sam početak takmičenja se može videti iz priloga televizije N1 u emisiji Novi dan.

Junior mentori su opravdali svoju stručnost i imali pojačanje u Dušanu Dakiću u timu. Iskusniji mentori i članovi žirija su bili stručni saradnici iz Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva – Milan Surla (višedecenijski IT profesionalac i predavač) i Jovan Popović (ekspert kompanije Mikrosoft). Člana žirija smo imali i u ekspertu iz kompanije Endava Miroslavu Stipanoviću.

U sredini: član žirija iz kompanije Endava Miroslav Stipanović

Serija izazova je u samom finišu takmičenja izdvojila nekih 6 timova koji su pokazali da se skupa industrijska rešenja mogu izvesti u manjem obimu sa dostupnim znanjem i tehnikom.

Žiri je imao ozbiljan posao, a pobedu je odnela ekipa maturanata iz Matematičke gimnazije.

Konačan plasman prve tri pobedničke ekipe je bio:

  1. Tim „Krokodil u bari“ učenici IV razreda Matematičke gimnazije u sastavu Lena Perišić i Daniel Đurčilov

    Lena Perišić i Daniel Đurčilov

  2. Tim „Coder Dojo Timisoara“ u sastavu Andrei Soare i Daniel Hnatiuc

Koji su dobili i specijalnu nagradu NVIDIA Jetson Nano 4 GB razvojni sistem koju im je dodelio Dušan Dakić ispred magazina Mehatronika i kompanije Nvidia

Andrei Soare i Daniel Hnatiuc sa Dušanom Dakićem iz magazina Mehatronika koji je dodelio robnu nagradu

  1. Tim „Aleksandar i Nikola“, učenici I razreda Matematičke gimnazije u sastavu Aleksandar Vukojević i Nikola Kočović

Aleksandar Vukojević prima novčane nagrade za svoj tim

Junior mentori su takođe bili nagrađeni za svoje učešće.

Junior mentori: Milica Jovičić, Despot Maksimović, Žarko Hajder, Dušan Dakić, Aleksandar Brkić i Novak Stijepić

Svi učesnici koji su uspešno završili izazove na finalu dobiće elektronske sertifikate, dok će ostali dobiti potvrde o učešću. Puno utisaka, znanja i novih prijateljstava obeležilo je ovaj Pupinov Izazov. Svi koji su učestvovali ne kriju zadovoljstvo jer smo stvorili jedan jedinstven projekat koji je zaživeo i postao međunarodan.

Idemo dalje!!!