Skip to main content

Uspešno realizovano pokazno IKT takmičenje u RCT „Mihajlo Pupin“ u Gradu Pančevu

Autor: 08.04.202112 aprila, 2021Vesti

U „zagrevanju“ za buduće IKT takmičenje, testirali smo novu opremu, kupljenu iz donacije strane Razvojne agencije „Južni Banat“ , kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo.

Žarko Dakić

Žarko Dakić

O značaju ovih dešavanja, član gradskog veća za lokalnu samoupravu i informacione tehnologije Grada Pančeva Žarko Dakić, je istakao: „Postavljanje osnova za obrazovanje najmlađih učenika u sferama robotike, mehatronike i ostalih informatičkih tehnologija, dugoročna je investicija u budućnost našeg društva. Ovakva vrsta tehnologija će vrlo uskoro postati svakodnevnica, a spremanje novih kadrova koji će biti stručni u ovim oblastima, obezbediće normalno funkcionisanje društvenog sistema u vremenima koja dolaze. Mi se za njih spremamo danas.“

 

Dragoljub Cucić

Dragoljub Cucić

Direktor Centra g. Dragoljub Cucić sa svojim dugogodišnjim radom i deluje – misionarskim zalaganjem u promociji nauke i mladih, talentovanih ljudi kaže: „ Centar iz godine u godinu proširuje oblasti rada i delovanja. Prerasli smo prostor u kome se trenutno nalazimo i planiramo da uz pomoć donatora i Grada Pančeva pokrenemo i Inovacioni centar u sklopu postojećeg Centra i to u novim prostorijama. Planira se još aktivniji rad Centra za talente u narednom periodu i podsticanje ostalih lokacija u kojima smo aktivni. Na osnovu odličnih rezultata iz standardnih oblasti takmičenja stvaramo i nove forme takmičenja, unapređenja rada kampova i povezivanja u cilju podizanja nivoa obrazovanja, koji je dostupan u ovom Centru“

 

Nenad Milenković

Nenad Milenković

Profesor elektrotehničke grupe predmeta u Mašinskoj školi „Pančevo“ – Nenad Milenković, koji je i deo tima Centra i osnivač Centra za kontinualni razvoj je ovom prilikom bio i mentor deci koja su prezentovala svoje umeće. On je dugogodišnji mentor i nastavnik koji je povodom svega rekao sledeće: „Velika je čast ali i zadovoljstvo raditi sa ljudima koji su trenutno uključeni u aktivnosti Regionalnog centra za talente u oblasti robotike. Mi dolazimo iz različitih sfera delovanja ali nas spaja ista ideja o doprinosu u unapređenju robotike u obrazovanju. Takmičenja su jak motivacioni faktor ali su i mesta susreta mladih, među najvažnijim obavezama koje savremeno društvo treba da obezbedi mladim ljudima. U Srbiji postoje razna takmičenja iz oblasti robotike gotovo 10 godina. Veći broj je pokrenuto u inostranstvu i danas u osnovi obuhvataju nivoe osnovnog znanja. Mišljenja smo da nam treba novo, savremeno takmičenje koje može odgovoriti novim tehnološkim dostignućima. Za takmičenja iz robotike možemo sa sigurnošću reći da krilatica „važno je učestvovati“, stvarno vredi“.

Plan je da uporedo sa takmičenjima koja već postoje i organizuju se od strane RCT „Mihajlo Pupin“, pokrenemo i novu formu takmičenje koje će poprimiti jedan savremen format, imati holistički pristup, a baštiniti najbolje vrednosti Centra i biti iskorak ka realnom dualnom obrazovanju.

Ovakav pristup je našao podršku u međunarodnoj IT zajednici, među privrednicima i školama. U okviru takmičenja koje se planira u Pančevu, a kasnije i u Vršcu, je očekivan okrugli sto / tribina na temu pravaca razvoja IT zajednice u Srbiji.

Uskoro očekujemo najave novih dešavanja.