Skip to main content

Peto izdanje festivala „Cirkuliranje“ u skraćenom formatu

Autor: 07.09.2020oktobar 13th, 2020Vesti

Slavimo mali jubilej – peti Festival CIRKULIRANjE, koji je planiran da se održi od 11. do 13.9.2020. u Vršcu, u skraćenom izdanju usled epidemiološke situacije.

Festival CIRKULIRANjE, sa svim svojim celinama, je do sada 10(deset) puta uspešno realizovan u prethodne 4 godine (2016. -2019. godine). Projekat ima međunarodni karakter pošto je održan i u Temišvaru u Rumuniji i bio gost međunarodnog festivala u Holandiji, a ima goste i učesnike iz inostranstva, što je plan i ove godine.

Povezujemo celokupan region Banata, za sada u 5 gradova: Vršcu, Pančevu, Kikindi, Zrenjaninu i Temišvaru, a sa planom za dalje lokacijsko širenje.

Festival CIRKULIRANjE predstavlja interkulturalni i transdisciplinarni projekat, koji je postavio i postavlja održive pravce razvoja i povezivanja u oblastima kulture, nauke, obrazovanja i turizma. Takođe je ostvarena i vidljiva humanitarna aktivnost.

U prethodnom periodu ostvarena je saradnja sa preko 30 partnera širom Republike Srbije i regiona.  Festival CIRKULIRANJE je u zvaničnom kalendaru festivala Turističke organizacije Vojvodine i partner Ministarstvu omladine i sporta Republike Rumunije.

Projekti od većeg značaja u okviru festivala CIRKULIRANjE su:

„BANAT – EVROPSKI CENTAR KULTUR“ koji se bavi umetničkim stvaralaštvom i promocijom kulture regiona, koji sa više celina (likovnih kolonija, pozorišnih predstava, muzičkih koncerata, umetničkih radionica, edukacije, javnih časova, tribina, konferencija…) postaje mesto okupljanja kreativne misli i predstavlja jedan moderan manifest kulture. Novina u ovoj godini je i FOTO KOLONIJA u saradnji sa Fabrikom Fotografa iz Beograda.

Takođe, jedna od novina je i početak ciklusa javnih časova pod nazivom KRUGOVI VREMENA, gde je prvi planirani javni čas – TAJNE VRŠAČKOG MUZEJA.

Gradovi u našoj neposrednoj blizini – Temišvar i Novi Sad su planirane evropske prestonice kulture u 2021. godini, tako da celokupan festival CIRKULIRANjE predstavlja mehanizam koji bi u saradnji sa organizacijama uključenim u ove projekte ostvario i postavio trajne vrednosti u regionu. Očekujemo da festival bude prisutan i aktivni partner ovim gradovima u idućoj godini.

Nažalost usled situacije sa pandemije Covid 19 planirana novina – festival u okviru festivala – ZOFFMAN FEST (Cofman fest) – festival piva je ODLOŽEN za narednu godinu. Promocija još jednog nasleđa kulture i tradicije Grada Vršca i regiona, a u perspektivi novi pokretač dešavanja u privredi i kulturi.

Više o festivalu na ovoj stranici.

Festival CIRKULIRANjE sa postavljenim ciljevima ima za cilj da postane jedan od strateških festivala promotera kulture grada Vršca i regiona.