Skip to main content

Pupinov Izazov na SynBio u Temišvaru

Autor: 15.03.2024mart 24th, 2024Cirkuliranje 2024, Događaji, Press, Pupinov izazov, Vesti

Pupinov Izazov na SynBio u Temišvaru. Na nedavno održanom (8.3.-10.3.2024.) SynBio Hackathonu u Temišvaru, su bili talentovani studenti i srednjoškolci iz Srbije, koji su se istakli svojim idejama i angažmanom.

Zahvaljujući našim dragim partnerima koji su organizovali ovaj događaj, bili su prisutni učesnici Pupinovog Izazova: polaznici Regionalnog centra za talente iz Pančeva, Elektrotehničke škole iz Pančeva, Prve beogradske gimnazije i studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda. Prava prilika za njih da se pokažu pred inostranom publikom!

Pupinov Izazov na SynBio u Temišvaru

Većina ekipe sa nastavnikom Gava Aurelom

Ovo je bio prvi događaj ovakvog obima koji je organizovan u Rumuniji, a kojim je rukovodio Radu Ticu, programski koordinator u udruženju ONE SOURCE i BIOCORDER DOJO u oblasti sintetičke biologije. Nakon njihovog gostovanja na IGEM finalu u Parizu, ovaj hakaton je održan u skladu sa standardima i praksom IGEM-a u Temišvaru.

IGEM (International Genetically Engineered Machine) je internacionalno takmičenje iz sintetičke biologije gde multidisciplinarni timovi studenata dizajniraju, grade i predstavljaju genetski inženjerske sisteme kako bi rešili stvarne izazove iz života.

„Sintetička biologija je nova oblast bioinženjeringa koja koristi koncepte i informacije iz različitih istraživačkih oblasti, poput genetike, biofizike, mikrobiologije ili molekularne biologije, kako bi razvila metode i alate za inženjering i prenamenu prirodnih bioloških sistema za primene u biomedicini i biotehnologiji.“- specijalista sa Univerziteta Illinois Urbana-Champaign

SynBio hakaton je okupio oko 60 srednjoškolaca i studenata iz 5 zemalja (Rumunija, Srbija, Moldavija, Tanzanija, Ukrajina), i nekoliko univerziteta: Univerzitet za životne nauke „Kralj Mihaj I“ u Temišvaru, Univerzitet u Temišvaru, Univerzitet u Bukureštu USAMV Kluž – Napoka (Bioinformatika) i Univerzitet u Beogradu.

Svi su intenzivno učestvovali u radu tri dana, istražujući novu nauku i tehnologiju za većinu njih, kroz složen program, koji je obuhvatao učešće u online i offline prezentacijama.

Jedna od prednosti ovog hakatona bila je poseta savremenim laboratorijama Univerziteta za životne nauke „Kralj Mihailo I“, vođena od strane stručnih nastavnika, što je podstaklo razvoj konkurentnih projekata, pokazujući posvećenost univerziteta obrazovanju, istraživanju i preduzetništvu, dok su posete OncoGen Temišvar istakle posvećenost univerziteta uticajnim projektima.

Pupinov Izazov na SynBio u Temišvaru

Ekipa se upoznaje sa opremom za eksperimente i rad

Neki od učesnika izrazili su svoje misli o takmičenju. Maksim Despotović, junior mentor Pupinovog Izazova i student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, rekao je: „Prijavili smo se na takmičenje poprilično nesigurni i iskreno nismo znali šta da očekujemo. Putovanje do Temišvara bilo je avantura. Na kraju, sve se odlično završilo, i stekao sam utisak da su svi zadovoljni rezultatima.“

Pupinov Izazov na SynBio u Temišvaru

Avanturizam i želja za znanjem krasi junior mentore

Vođe tima i polaznici Centra za talente, blizanci Andrej i Uroš Popović, izjavili su: „Iskustvo je bilo nezaboravno; upoznao sam mnogo talentovanih pojedinaca. Nisam imao osećaj kao da se takmičim sa drugima, već da svako deli svoje ideje i pokazuje svoje znanje. Naša tema je bila više usmerena ka elektronici/softveru, dok su drugi više naginjali čistoj biologiji… Takmičenje je bilo veoma interesantno. Saradnici i profesori na univerzitetu bili su veoma prijateljski nastrojeni i uvek spremni da saslušaju naše ideje.“

Svi učesnici su izrazili želju da ponovo dođu i učestvuju u ovakvom tipu događaja.

Poslednjeg dana događaja, devet timova predstavilo je svoje projekte koji su ocenjeni u dva takmičenja: lokalnom i globalnom.

Posebna nagrada dodeljena je srpskoj delegaciji (Andrej Popović, Despot Maksimović, Ćarko Hajder, Stefan Mizdrak, Stefan Sofronijević, Marko Ćulibrk, Filip Pjević, Uroš Popović), timu sa najvećim učešćem srednjoškolskih učenika.

Nakon događaja, opšti zaključak bio bi da postoji veliko interesovanje među učesnicima i javnošću za oblast sintetičke biologije, želja da se povežu sa globalnim trendovima, zajednicama i aktivnim ličnostima širom sveta. Ovaj događaj predstavlja značajan korak ka razvoju, kako lokalnog synbio ekosistema u Rumuniji, tako i regionalnog i da bude pokretač budućih sličnih događaja i u Srbiji.