Skip to main content

Pupinov Izazov – Uvodni čas

Autor: 22.01.2022jun 9th, 2022Pupinov izazov
Pupinov Izazov - uvodni čas

Projekat „Pupinov izazov“ je u novoj godini počeo sa uvodnim časom. On se održao on-line 20.1.2022. sa učesnicima i zainteresovanima za takmičenje.

Uvodni čas je otvorio Vladislav Petković – koordinator Pupinovog Izazova. Kratko smo upoznali i podsetili učesnike o najbitnijem vezano za ovaj projekat. Ponovljeno je da je za planirano takmičenje fokus na hakatonu i timskom nastupu. Takođe i pomenuto da to ne isključuje i ostale vidove nastupa koji su dati u uslovima takmičenja, a u budućnosti će se ti uslovi i pravilnik dopunjavati i unapređivati.

Dosadašnji sopstevni i rad u okviru Centra nam je predstavio Nenad Milenković – mentor za robotiku u RCT „Mihajlo Pupin“ i profesor elektrotehničke grupe predmeta u Mašinskoj školi „Pančevo“. Predstavio je sistem rada koji se primenjuje i značaj razvoja učenika kroz razne forme takmičenja i podsticanja njihove radoznalosti i zainteresovanosti. Pokazao je na Arduinu kako izgleda povezivanje i programiranje „prostih“ sistema, gde učesnici na taj način dobijaju značajna znanja za dalji individualni razvoj.

Od 20:00 – 27:30  minuta se na snimku može, u ovom slučaju samo u audio režimu, čuti o komponentama koji su raspoređeni u tri grupe, kao što su protobord, DC motor, kratkospojnici, diode, nosač baterije, senzori, arduino analogni džojstik i ostale. Više će biti objavljeno na društvenim mrežama i biti dostupno samim učesnicima na takmičenju, gde će se dodatno edukovati i razmeniti iskustva.

Koristan link:

Uključio nam se i Jovica Milosavljević nastavnik iz Matematičke gimnazije iz Beograda, sekcija primenjene fizike i elektronike. Istakao je da učešćem na takmičenjima, učenici imaju jaku internu motivaciju za dokazivanje i usvajanje novih znanja, što u prilog tome rezultati govore za sebe. Jedan od primera korišćenja stečenih znanja je i korišćenje Raspberry Pi-a za programiranje školskog zvona u školi i predstavlja zanimljivo tehničko rešenje koje je razvijeno u okviru sekcija.

Koristan link:

Nora Balint, nastavnik iz Gimnazije „Boljai“ iz Sente, nam je pokazala jedan primer pravog odnosa nastavnika ka učenicima. Škola je od vremena prijave za takmičenje nabavila par Arduino setova i krenula u nešto sa čime do sada nisu imali iskustva a prepoznali kao dobar pravac razvoja i unapređenja znanja svojih učenika.

Vršačka gimnazija nam se predstavila putem predmetnog nastavnika Igora Lazaroja. Preneo nam je način na koji se trenutno odvija nastava iz informatike i rešenost njih-mentora da aktivno rade sa učenicima, dopunjuju sadržaj nastave sa dodatnim aktivnostima i podstiču ih na dalji razvoj.

Stefan Đorđević dipl. Ing., nastavnik informatike u Matematičkoj Gimnaziji i Regionalnom Centru za talente, nas je za kraj uputio u predstojeći zadatak koji će biti postavljen pred učesnike na planiranom takmičenju. On će biti i neko ko će vršiti demonstracije i ocenjivati učesnike. Predočio je učesnicima mogućnosti i pravce razvoja učenjem ovih veština i usvajanjem znanja.

Korisni linkovi:

Ovim je i završen ovaj javni čas koji je pobudio interesovanje i verujemo ispunio očekivanja. Snimak uvodnog časa možete pogledati ispod: